Hånsa och Maria

Hånsa”Hånsa”
…en saltstänkt Ålafiskare, diktare och spelman.
Det är jag som är Hånsa och Ålafiskare med uppgift att förutom föra en månghundraårig tradition vidare, se till att det finns rensad ål att tillreda för varje ålagille under hösten. Jag fiskar på Tvillingaboden mitt fädernes fiske och på intilliggande Backabodsfisket samt längre söderut på Stockholms- och Rompebodsfisket.

Tidiga morgnar ryktar jag mina hommor och sen är det dags att rensa ålen och leverera den till det speciella ålaköket. Jag sover middag lyssnar på väderleksrapporten håller koll på mina redskap, röker ål precis som mina förfäder gjort. Sen är det dags att ta emot er gäster och leda er in i en svunnen världs uråldriga kulturmönster och berätta om den stafettpinne jag är satt att förvalta för kommande generationer.

Maria”Maria”
…ålakäring och konstnär.

Det är jag som är ålakäringen Maria på Tvillingaboden. Jag bokar dig på tel. och svarar på alla frågor och det är jag som hjälper till på kvällarna i Ålaboden.

Jag ser till att allt fungerar på bästa sätt. Jag tar gärna hand om allt arbete som ett ålagille kräver. Det ska finnas god ål av flera sorter, massor av andra tillbehör, duka, förbereda allt tillsammans med vår fantastiska personal. Leda logistiken så att ni fått uppleva ett äkta ålagille när taxin kommer i den sena timmen.

När jag inte hjälper min man Hånsa så jobbar jag som konstnär. Mitt material är textil och jag har utställningar både här hemma, i övriga Sverige och i andra länder.

Ålstars